Wikipedia:廳下

出自維基百科
跳至導覽 跳至搜尋


存檔
存檔

箇係隻討論嗰地點,廳下係暫時取嗰名字,表示大家都可以到箇首討論問題。請各位積極參與。

Wikidata Bridge: edit Wikidata’s data from Wikipedia infoboxes[編寫]

Update on the consultation about office actions[編寫]

Hello all,

Last month, the Wikimedia Foundation's Trust & Safety team announced a future consultation about partial and/or temporary office actions. We want to let you know that the draft version of this consultation has now been posted on Meta.

This is a draft. It is not intended to be the consultation itself, which will be posted on Meta likely in early September. Please do not treat this draft as a consultation. Instead, we ask your assistance in forming the final language for the consultation.

For that end, we would like your input over the next couple of weeks about what questions the consultation should ask about partial and temporary Foundation office action bans and how it should be formatted. Please post it on the draft talk page. Our goal is to provide space for the community to discuss all the aspects of these office actions that need to be discussed, and we want to ensure with your feedback that the consultation is presented in the best way to encourage frank and constructive conversation.

Please visit the consultation draft on Meta-wiki and leave your comments on the draft’s talk page about what the consultation should look like and what questions it should ask.

Thank you for your input! -- The Trust & Safety team 2019年8月16日 (禮拜五) 08:03 (UTC)

New tools and IP masking[編寫]

2019年8月21日 (禮拜三) 14:18 (UTC)

邀請大家於9月15日前對九工作組的建議草案提供回饋[編寫]

各位社群夥伴們好:

抱歉因為不熟悉贛語,這邊容許我使用現代漢語。我是今年維基策略討論的聯絡員上官良治。想跟各位分享目前願景2030的進度。在今年瑞典的Wikimania(維基媒體國際會議)中,九個工作組已經針對維基媒體2030發展,撰寫了對於未來的建議草案,每一組成員各自用不同的形式來描述維基媒體九個層面的不同風貌。在此邀請中文維基媒體的社群成員閱讀、提供回饋(尤其這份翻譯文件出自翻譯社,並不是熟悉維基社群的譯者所翻譯,所以若有誤譯或錯譯,也請不吝指出)。以下針對九個工作組各自介紹一個較為大膽或有趣的建議——

  • 倡議工作工作組概述:在未來遇到與開放知識相關的公共政策倡議時(例如網路中立性、著作權的開放等),加強與國際社群的對話,甚至要建立一個全球社群「宣言」或「意向書」,來定義哪些公共政策的倡導工作是維基運動所支持、哪些不是。藉以加強社群對於公共政策倡導的參與與成功度。
  • 能力建設工作組概述:在未來希望能夠建議「能力建設」的新單位,讓志工的各種與維基相關的能力(像是組織、募款、維基功能的教學、合作關係的拓展⋯⋯等種種能力)可以跨過語言以及地域現有的鴻溝。
  • 社群健康工作組概述:在未來將建立全球統一的維基平台行為準則,闡述維基所有計畫所不能容忍的行為(如霸凌、歧視、人肉搜查、未經同意公開隱私)等,提升社群健康多元。
  • 多樣性工作組概述:在未來要所有的相關組織(例如各地分會、主題式組織、甚至用戶組)的領導層級都能夠按照多元族群或性別的背景比例來組成理監事或聯絡人,以最低需要40%男性、40%女性、20%多元族群背景者為組成,若無法達成會有相對應的賞罰機制(例如,若領導比例錯,將無法獲得維基的補助)
  • 合作關係工作組概述:在未來,此工作組認為要打造培訓合作關係能力的教學模組、讓像是紀錄建檔、標示正確的捐贈來源方⋯⋯並且建立一個中央基礎設施,來讓合作關係能夠更好的交流。
  • 產品與技術工作組概述:在未來,讓產品和技術相關的工作能夠更加從基金會去中心化的分散出去,這包括了邀請更多社群的技術人員參與、打造「維基技術宣教團」用深入淺出的方式來介紹維基媒體計畫上相關的技術內涵;對於使用維基的第三方應用,也要花心力來開發(例如,現在已經有很多像是Google Alexa、蘋果Siri等聲控助理使用維基數據Wikidata這個計畫,來訓練自己公司的聲控助理產品)未來運動要花更多心力在了解第三方開放之上。
  • 資源分配工作組概述:工作組所说的“资源”指财务資源,但也包括员工时间、能力和数据。在未來,需要建立平權的资源分配系统。此工作組理解的平權包含三點——(一)机会(例如利用系统和获得资源)、(二)权力(例如就资源做出决策的能力、改变文化現況的能力)和(三)產出。
  • 收入流工作組概述:在未來,增加維基媒體運動財務收入的方式,可以透過「用API要收費」、「品牌授權(把產品標上維基商標販售後獲得權利金)」等方式獲取支持維基媒體運動永續運作的經費。
  • 角色與責任工作組概述:在未來,要將集中在北營(發達國家)的決策權力分散給更多非英語使用者、讓決策機制更貼近社群,並建立一個全球認同的「憲章/章程」來作為未來的維基媒體組織治理基礎。

這些議題在其他社群也引起了許多的討論,期待漢語社群也有機會多方表達自己的想像。本次建議草案的收集期限為期兩週,我將於9月15日截止回饋給策略核心團隊,歡迎在此之前大家有任何問題、意見,都不吝向我直接提出,或是在此文後續發表,讓九個工作組能夠及時獲得社群的回饋,讓我們朝更更開放的人類知識總和前進!謝謝。

--LShangkuan (WMF) (討論) 2019年9月2日 (禮拜一) 06:35 (UTC)

The consultation on partial and temporary Foundation bans just started[編寫]

-- Kbrown (WMF) 2019年9月30日 (禮拜一) 17:14 (UTC)

Feedback wanted on Desktop Improvements project[編寫]

2019年10月16日 (禮拜三) 07:18 (UTC)

Beta feature "Reference Previews"[編寫]

-- Johanna Strodt (WMDE) 2019年10月23日 (禮拜三) 09:47 (UTC)

Wikipedia Asian Month 2019[編寫]

請協助翻譯成您使用的語言

WAM logo without text.svg

Wikipedia Asian Month is back! We wish you all the best of luck for the contest. The basic guidelines of the contest can be found on your local page of Wikipedia Asian Month. For more information, refer to our Meta page for organizers.

Looking forward to meet the next ambassadors for Wikipedia Asian Month 2019!

For additional support for organizing offline event, contact our international team on wiki or on email. We would appreciate the translation of this message in the local language by volunteer translators. Thank you!

Wikipedia Asian Month International Team.

MediaWiki message delivery (討論) 2019年10月31日 (禮拜四) 16:57 (UTC)

申請臨時管理員[編寫]

這裡的管理員長期不在線。我打算向m:Steward requests/Permissions申請臨時管理員,看守這裡,每個月隔一會上來瞧瞧。活躍贛語用戶出現就會交給他們。請問大家覺得怎麼樣?

I am gonna apply for temporary sysop to be a caretaker of this project, since other sysops have not been active for a long time. I have been watching this project once in a while for a year now. Once active Gan users emerge I will hand the job over.--Roy17 (討論) 2019年11月10日 (禮拜天) 18:38 (UTC)